Weggemoffeld! is de titel van het boek dat Ingrid Maan geschreven heeft over haar interviews met Duitse oorlogsveteranen. De verbindende factor is de Slag om Arnhem, maar het boek gaat veel uitgebreider op het oorlogsthema in.
Naast de ervaringen aan het west- en oostfront, krijgsgevangenschap en terugkeer naar huis, komen ook de voor- en naoorlogse jaren van de veteranen aan bod. Wat voor opvoeding hebben ze gehad, hoe zag hun jeugd eruit, hoe zijn ze de oorlog in gegaan, wat heeft de oorlog met hun leven gedaan en hoe kijken ze terug op die bewogen tijd?
Aan de hand van deze vragen ontstaat een totaalbeeld van de persoonlijke belevenissen van deze mannen.
In een raamvertelling krijgt de lezer ook een beeld over het verloop van het interviewproject. Met welke vragen en dilemma's krijg je te maken tijdens het interviewen van Duitse oorlogsveteranen?
De Duitse oorlogsveteranen Otto Litzner, Bernd Honermann, Alfons Lackenbrink, Heinrich Brune, Hans Kürten,
Fritz Brosch, Karl-Heinz Henschel en Werner Krüger vertellen hun verhaal.
De mannen van de Reichsarbeitsdienst (RAD) kregen hun dienstoproep in 1943 en gingen gezamenlijk de oorlog in, maar kwamen er totaal verschillend uit.
De veteraan van de 116. Panzerdivision 'Windhund' treurde zijn hele leven om zijn gesneuvelde kameraden, maar wist zijn leven na de oorlog wel weer goed in het gareel te krijgen. Een andere Wehrmachtsoldaat zag in Normandië aan Omaha-beach de schepen van de geallieerden op zich afkomen en kwam na de Slag om Arnhem op de grens met Siberië terecht. Ondanks meerdere mislukte vluchtpogingen wist hij zijn Russische krijgsgevangenschap te overleven. Tot op de dag van het interview was hij op zoek naar zijn grote oorlogsliefde Trude, maar vond haar aan de hand van Weggemoffeld! in 2015 weer terug.
Twee Waffen SS'ers van de 9. SS-Panzer-Division 'Hohenstaufen' hebben beide moeite met hun verleden. De één kwam gedwongen bij de Waffen-SS en bracht zijn leven na de oorlog door in de DDR. Het kostte hem moeite om te spreken over zijn beladen oorlogsverleden. De ander koos op zijn 15e 'vrijwillig' voor de wapens. Al tijdens zijn eerste inzet aan het Russische front kwam hij erachter hoe verkeerd deze keuze voor het avontuur was. Na de oorlog was hij werkzaam in het onderwijs en de politiek. Hij wilde jongeren bijbrengen dat ze zich niet zoals hij, door de zucht naar het avontuur moeten laten misleiden.
Weggemoffeld! bestellen
Maak jouw eigen website met JouwWeb